Nagy Gyula Területi Múzeum

5900 Orosháza, Dózsa György utca 5.

A múzeum felújítás miatt jelenleg nem látogatható!

Az első múzeum – egy iskolai gyűjtemény – 1927. április 10-én nyílt meg Orosházán. Megalkotója Juhász Balázs pedagógus, aki a diákokat bevonta a gyűjtő és nyilvántartó munkába is. Egyik tanítványa volt az a Nagy Gyula, aki a II. világháború végén községi igényre letette a városi múzeum alapjait a Schwarcz János által felajánlott magánházban.

Fotó: Rajki Judit

A gyűjtemény a fiatalon elhunyt Juhász Balázs által összegyűjtött anyag maradványára épült. Nagy Gyula vezetése alatt (1944–1979) a múzeum körül igazi műhelymunka szerveződött, melynek eredményességét mutatja a megjelentetett 5 évkönyv és a várostörténeti monográfia (1965). Nagy Gyula néprajzkutatóként is megállta helyét. Munkái a paraszti élet hagyományos földművelésével, állattartásával és mindennapjaival foglalkoztak.

Rövid ideig Beck Zoltán néprajzkutató állt a Múzeum élén (1979), aki már ezt megelőzően is jelentős folklórgyűjtést végzett. Érdeme a Darvas-emlékház kialakítása.

A nyolcvanas évektől Hévvízi Sándor vezette az intézményt (1980–2001). Nyelvész végzettségűként összegyűjtötte Békés megye földrajzi neveit. Igazgatósága alatt nyitotta meg kapuit a ― Darvas József szülőháza udvarán lévő ― Békés Megyei Irodalmi Gyűjtemény, melynek létrejöttében nagy szerepe volt Szabó Ferenc megyei múzeumigazgatónak.

Juhász Balázs és Nagy Gyula mellszobra a múzeum épületében
Fotó: Rajki Judit

Az orosházi múzeum 1944-től városi múzeumként, Juhász Balázs Múzeum néven működött 1950-ig, mikor is államosították és a Szántó Kovács János nevet vette fel. 1962-től beolvadt a megyei múzeumi szervezetbe, annak keretében működött 2000. december 31-ig. 2001. január elsejével Orosháza Önkormányzata vette át és területi hatóságú múzeumként Szántó Kovács János Területi Múzeum néven működött 2015-ig.

2015. november 1-től Nagy Gyula nevét vette fel az intézmény, továbbra is területi hatáskörrel.

A Városi Képtár 2016. május 1-től átkerült a múzeum szervezeti egységébe.

Jelenlegi igazgatója: Józó Tamásné múzeumpedagógus, közművelődési szakember.
Az állandó munkatársak: Szemenyei Béla (történész), Béziné Purgel Nóra (néprajzos múzeológus), Feldmann Natália (gyűjteménykezelő – műtárgyvédelmi asszisztens).