Munkatársak

Józó Tamásné – Múzeumigazgató

Első diplomámat Hajdúböszörményben szereztem óvodapedagógusként, majd az ELTE-PPK-n végeztem mint múzeumpedagógus, közművelődési szakember. A Múzeumnál már egész régóta, 1997-től kezdve dolgozom. Munkaköröm széleskörű és változatos. Azon kívül, hogy táborokat, játszóházakat szervezek és tartok, a kiállításokat is igyekszem közelebb hozni mind a kicsik mind a nagyok számára különböző tematikus foglalkozások, interaktív játékok révén.

Munkám azonban nem korlátozódik a múzeum területére. Iskolákhoz, egyesületekhez járok ki, hozzájárulok nem-hagyományos tanórák megtartásához, akár a háttérben, akár a foglalkozások vezetésével.

Nagy hangsúlyt fektetek az élményalapú oktatásra, mivel fontosnak tartom, hogy a gyerekek saját tapasztalatok útján, játszva fedezzék fel az őket körülvevő világot legyen szó akár a jelenről, akár a régi korok emlékeiről.

Pályázatíróként számos sikeres pályázat megírásában és lebonyolításában is részt vettem. Emellett a múzeum gazdasági ügyeit is intézem mérlegképes könyvelői és TB-bér szakelőadói végzettségem révén.

Béziné Purgel Nóra – néprajzos muzeológus

A népi kultúra iránti érdeklődésem már kisgyermekként megmutatkozott:
5 évesen tagja lettem a néptánccsoportnak és több mint 25 évig néptáncoltam szülőfalumban, Szegváron.

Pályaválasztásomat is befolyásolta a hagyományok, népviseletek, népzene szeretete, ennek okán szereztem néprajz és történelem szakos egyetemi diplomát. A szegvári és szentesi muzeális intézményekben szerzett 10 éves muzeológusi tapasztalattal kerültem 2018 őszén a Nagy Gyula Területi Múzeum kollektívájába.

Korábban főleg a gyűjteményi munkában, a pályázatírásban és a múzeumpedagógiában vettem részt, de nem áll tőlem távol a kiállítások megrendezése, kivitelezése sem. Várakozással tekintek a jövőbe, biztos
vagyok benne, hogy építő szándékú és elszánt csapat tagja lettem.

Feldmann Natália – gyűjteménykezelő, műtárgyvédelmi asszisztens

Középiskoláim, majd a szakirányú képzések elvégzése után, melyeket 2013-2014-ben végeztem, töltöm be a fent nevezett szakmai munkaköröket a múzeumban.

A múzeumi munkámat 2004-ben kezdtem ásatási rajzolóként, majd a múzeumban adatrögzítői feladatokat láttam el. Később a Nemzeti Múzeum tanfolyamain gyűjteménykezelő, majd alapfokú restaurátor képzettségem lett. A múzeumban jelenleg a gyűjtemény körüli teendőket látom el, és az ehhez kapcsolódó nyilvántartásokat kezelem.

Műtárgyvédelmi szakemberként a gyűjtemény egészének a megfigyelése az én feladatom. A tárgyak tisztítását, konzerválását, ragasztását, csomagolását, a raktárak és kiállítóterek monitorozását, az ellenőrző berendezések működését figyelem, több épületben. Ismernem kell a tárgyak anyagát annak romlási öregedési folyamatait, kártevőit öregítő tényezőit. Folyamatosan figyelemmel kísérem a tárgyak és környezetük állapotát, erről feljegyzéseket készítek és eljuttatom a szakmai feletteseimnek.

A gyűjteménybe bekerülő anyagok már elindultak a minden anyagot érintő öregedés útján. Megállítani nem tudjuk, csak lelassítani az öregedésüket, tehát fontos a nagyfokú felkészültség és odafigyelés, minden tárgy esetében. A múzeumi gyűjtemények ki vannak szolgáltatva a kor emberének, a fennmaradásukért felelős társadalomnak. Van egy hasonlat, amellyel próbálom a gyűjtemények helyzetére felhívni a felelős gondolkodású emberek figyelmét.

“A muzeális gyűjtemény egy tehén, amit folyamatosan fejnek, de ha nem táplálják, időről időre nem gondozzák, elapad a teje.”

Józó Tamás – adatrögzítő-gondnok

1972-ben születtem Orosházán. Gyermekkoromat egy vidéki kis faluban töltöttem, majd Szegedre kerültem a Déri Miksa Gépipari Technikumba. Miután végeztem, az orosházi üveggyárban kezdtem el dolgozni. Időközben megszereztem a kőműves szakmai végzettséget is.

Az évek alatt többször dolgoztam a múzeumnak külsősként, míg 2018-ban végleg a múzeumhoz szegődtem, mint adatrögzítő – gondnok.