Darvas József Irodalmi Emlékház

5900 Orosháza, Dózsa György u. 74.

Nyitva tartás: telefonos bejelentkezés alapján
+36 68/412–853

  • kedd: 8-12
  • csütörtök: 12-16
  • hétfő, szerda, péntek: zárva

Hétvégi nyitva tartás: telefonos bejelentkezés alapján
+36 68/412–853

Nyáron (április 1-október 31.)

  • szombat: 9-13
  • vasárnap: zárva

Télen (november 1-március 31.)

  • szombat, vasárnap: zárva

Hat évvel az író halála után, 1979. december 4-én nyílt meg a nagyközönség számára a Darvas József Irodalmi Emlékház. Ebben az Orosháza „faluszélén”, a Dózsa György u. 74. alatt álló vályogházban töltötte gyermekkorát Darvas József, majd ide tért vissza halála előtt. Az egykori családi házat az író bátyja, Dumitrás Mihály engedte át közcélra. Az ő bognárműhelye igazi kuriózum a látogatók számára, mivel egy lassan kiveszőben lévő iparág eszközeit és termékeit tekinthetik meg.

A Darvas emlékház a Dózsa György utcán (Fotó: Rajki Judit)

Az emlékház utcai bejáratán belépve egyszerű, négy helyiségből álló, meszelt vályogfalú ház tornácára jutunk. A házba lépve az első két helyiség: a konyha és az utca felőli lakószoba a gyermekkori környezetet idézi, az édesanya és Mihály bátyja bútorai, a mindennapi élet egyszerű használati tárgyai megidézik a századeleji szegényparasztok világát. A döngölt padlójú szoba meszelt falán családi fényképek s fontos iratok láthatók bekeretezve.

Fotó: Rajki Judit

A következő helyiségben Darvas József pályafutását, életét, munkásságát bemutató kiállítás várja a látogatót. Az író műveiből vett idézetekkel nyolc egységre tagolt kiállítás célja, hogy az életút fontosabb eseményeit ábrázoló fényképek, levelek, kéziratok kiállításával közelebb hozzák az érdeklődőkhöz az írót, a politikust, az embert.

Fotó: Rajki Judit