Történeti gyűjtemény

Az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum Történeti Gyűjteménye mint önálló múzeumi egység csak 1992-től nyert létjogosultságot, azonban az intézmény a gyűjtőterület (azaz a jelenkori Békés megye délnyugati negyede, benne egykori Csanád és Arad vármegyei településekkel) történelméhez kapcsolódó emlékeket már a kezdetektől fogva befogadott és bemutatott.

A múzeumi gyűjtemény alapját képező Juhász Balázs-féle helytörténeti kollekcióban már szép számmal voltak olyan tárgyak és dokumentumok, amelyek a régió új- és legújabbkori történetéhez kapcsolódtak. Így, bár jó ideig nem különültek el a néprajzi, régészeti és történelmi emlékek, az intézménynek már indulásától voltak történeti relikviái.

Az önálló gyűjteményt a néprajzi anyaggal egy helyen, de elkülönítetten helyeztük el. Illetékességi köre – a vidék és a település kétszeri pusztulása miatt – elsősorban a XVIII–XXI. századi időszak emlékanyagára terjed ki, s döntően papíralapú dokumentumokat őriz, de bőven található benne tárgyi anyag is.

A Történeti Gyűjtemény édestestvére a Történeti Adattár, melyben a gyűjteménybe került tételek „életrajzai” kerültek, feljegyzések formájában.