A hétköznapi ételek sorát a családi, naptári ünnepeken elkészített menük teszik gazdagabbá, hiszen a különféle, finomabbnál finomabb fogások az alkalmat egyedivé, különlegessé teszik.
Karácsony első napján sült disznóhúst, pecsenyét, hurkát, kolbászt, szármát ettek és sokan még ma is követik ezeket az étkezési hagyományokat.
A főétel után a mákos és diós kalács fejezte be az étkezést, melyből a régi időkben a betlehemes gyerekek is kaptak.
A diós ételek, így a kalácsok, rétesek régen kemencében sültek, ami a lakóépület melegét is adta.
Múzeumi gyűjteményünket több mozsár gazdagítja, melyek a töltelékek elkészítését segítették.
Kedves Olvasók, egy orosházi gyűjtésű újévi köszöntővel kívánunk boldog új évet!
Adjon Isten minden jót,
Csörgő diót, mogyorót
Ebben az esztendőben!