KezdőlapHírekKorabeli orosházi bank pecsétje a 19. századból

Korabeli orosházi bank pecsétje a 19. századból

Korabeli orosházi bank pecsétje a 19. századból

Múzeumunk gyűjteményében számos pecsétnyomó és pecsétlenyomat is található, melyek orosházi szervezetek, egyesületek működéséhez köthetők. Ezek közül mutatunk be ma egyet.

Orosházán a dualizmus korában több pénzintézet is működött, melyek közül mindvégig az 1871-ben alakított Orosházi Takarékpénztár játszott vezető szerepet.
A takarékpénztárt helyi és környékbeli nagybirtokosok, nagybérlők, malmosok, kereskedők, vagyonos parasztok, ügyvédek, közigazgatási és uradalmi tisztviselők, értelmiségiek alapították.
Alapszabálya szerint azért hívták életre, hogy a kevésbé vagyonos néposztálynak alkalmat nyújtson megtakarított pénzének félretételére és kölcsönök felvételére.

Alaptőkéje az alapítás utáni évben, 1872-ben 50000 forint volt, 40 év alatt, 1912-ben már sokszorosára, 625 000 forintra nőtt.
Érdekesség, hogy a pénzintézet alapítói között megtalálható kórházunk névadója, Dr. László Elek orvos is, aki később vezetői szerepet is betöltött a szervezetben.

A gyűjteményünk részét képező pecsétnyomó fából készült, méreteit tekintve a nagyobbak közé tartozik, 5,5 x 6 cm. Az Orosházi Takarékpénztár felirat, és az alapítás évszáma, 1871 szerepel rajta.

Takarékpénztár pecsét
Ajánlott hírek

KIÁLLÍTÓHELYEINK