KezdőlapHírekA Thék Emléksarok bővülése

A Thék Emléksarok bővülése

A Thék Emléksarok bővülése

Eredeti Thék-bútor /Szecessziós hálószoba garnitúra/

Nagy örömmel tudatjuk, hogy – még ha ideiglenesen is – egy szecessziós hálószoba garnitúrával bővült a Múzeumban létrehozott Thék Endre Emléksarok ezzel is tisztelegve a neves iparművész előtt.

Thék Endre olyan mester volt, akit a világ ismert és elismert.
Munkái, bútorai olyan tárgyak, örökségek, melyek túlmutatnak a helytörténeten, mert nemcsak helyi, hanem országos jelentőségűek.

Thék Endre Orosházán született, innen indult, és világhírű lett. Olyan szellemiséggel és munkavégzéssel bírt, ami messze meghaladta korát ezzel példát mutatva kortársainak.

A Múzeum több tárgyat őriz róla, a tavalyi évben nyitottuk meg a Thék-emléksarkot, ahol helyet kapott az ő és első felesége Morbitzer Antónia szobra, egy Thék Endréről készült festmény, egy, a Thék bútorgyárban készült asztal lámpával, és az az aranyérem, melyet 1888-ban az Országos Iparegyesületi Kiállításon kapott.

Thék Endre Emléksarok


Itt helyeztük el azt a díszoklevelet is, mely igazolja, hogy munkássága a Békés Megyei Értéktár részévé vált.

Kitüntetéseitnemzetközi és országos kiállításokon, a párizsi világkiállításon elnyert érmeit, díszoklevelét, díszpolgári oklevelét, illetve különlegesen szép díszalbumát, melyet 1901-ben készítettek Budapesten – is itt őrizzük a múzeum gyűjteményében.

Büszkék vagyunk erre a ritka gyűjteményre, és továbbra is törekszünk arra, hogy lehetőségeinkhez mérten gyarapodjanak tárgyi és szellemi értékeink.

A mostani garnitúrához kölcsönzés útján jutottunkSzentgróti Zsolt magángyűjtőnek köszönhetően – ezt ezúton is köszönjük!

Egy kis ízelítő a kiállított bútorról:

Eredeti Thék-bútor /Szecessziós hálószoba garnitúra/

A virágzó, florális, a francia art nouveau modorában készült hálószoba garnitúra a magyar szecesszió luxusbútorai közé tartozott.
A bükk alapon mahagóni furnérral borított, hullámzó felületű tárgyakra nagyméretű, erősen plasztikus, mákvirág vagy pipacs formájú rézveretek kerültek.

Eredeti Thék-bútor /Szecessziós hálószoba garnitúra/

Eredeti Thék-bútor /Szecessziós hálószoba garnitúra/

A drága anyagok alkalmazása, a gondos, ízléses tervezés és az anyagok magasfokú megmunkálása nagy mesterségbeli tudásra utal.

Az éjjeli szekrények csinos téglatest formájú lekerekített sarkú, homorú ajtójú, egyfiókos bútorok, kecses lábakon állnak, mely lábak hullámos formával kapcsolódnak a bútortesthez.

Eredeti Thék-bútor /Szecessziós hálószoba garnitúra/

A zárakon található jelzés “Bíró Antal Budapest”, aki a kor neves és elismert lakatos mestere volt.
A nagy szekrény három részből álló tároló egységekkel felszerelt bútor. A két szélén egyajtós akasztós tároló található a teljes ajtóméretben tükör betéttel, melyek eredetiek, álló fazettával csiszolt felső sarkaiban savmaratott stilizált pipacs-mákvirág motívumokkal rendelkeznek.

Eredeti Thék-bútor /Szecessziós hálószoba garnitúra/
Ajánlott hírek

KIÁLLÍTÓHELYEINK