KezdőlapHírekÉrdekességek a múzeum történeti gyűjteményéből – 13. rész

Érdekességek a múzeum történeti gyűjteményéből – 13. rész

Érdekességek a múzeum történeti gyűjteményéből – 13. rész

Csepregi Lajos emléktábla

Sorozatunk mostani része az emlékezés jegyében készült el, az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója apropóján felelevenítjük az orosházi eseményeket, valamint bemutatunk egy ifjúsági röplapot a gyűjteményünkből, tiszteletünket kifejezve ezzel a forradalom hősei előtt.

1956. október 23-án városunkban semmilyen esemény nem történt.
Az első forradalmi megmozdulásra 4 nappal később, október 27-én került sor, amikor is nagyjából kétezer tüntető gyűlt össze, akik először a vasútállomás épületéhez, majd később az akkori városházához és a Kossuth-szoborhoz vonultak.

Másnap már mintegy tízezer fős tömeg tüntetett a főtéren, megfogalmazták követeléseiket is 16 pontban, amely nagy részben az országos pontokat tartalmazta, úgymint a szovjet csapatok kivonása, vagy a teljes vélemény- és szólásszabadság.
A felszólalások után többen is bementek az Alföld Szálló épületébe, ahol közfelkiáltással megválasztották az Ideiglenes Forradalmi Tanácsot. Vezetőjének Nagy Lajost választották.

Az ifjúság is szervezkedni kezdett városunkban, a gimnázium diákjai az iskolai zsibongóban gyűltek össze, és megválasztották vezetőjüknek Csepregi Lajost. Tiszteletére emléktáblát is állítottak, mely a Táncsics Mihály Gimnázium új szárnyának bejáratánál látható, ennek fényképét is bemutatjuk.

A történeti gyűjteményünkben található röplap is az orosházi forradalmi ifjúság készítménye. Fejlécére “Orosháza munkássága sztrájkol!” és „Csak a szolgáltató üzemek dolgoznak!” feliratokat írtak, lentebb pedig megfogalmazták követeléseiket, melyeket hét pontba foglaltak.

Röplap

Ezen pontok be nem teljesüléséig tervezték a sztrájkot fenntartani.

Október 31-én Nagy Lajos aláírásával őrizetbe vettek 21 pártfunkcionáriust, a népharag elől elmenekítve őket. Először a laktanyába, majd november 3-án a rendőrkapitányságra szállították az összegyűjtött vezetőket, megmenekítve őket ezzel az esetleges lincseléstől.

A forradalom eseményei városunkban november 5-én értek véget, amikor a szovjet csapatok bevonultak a településre.
Annak ellenére, hogy Orosházán semmilyen erőszakos cselekmény nem történt abban a pár napban, a megtorlás itt sem maradt el, a revolúció helyi vezetőit többéves börtönbüntetésre ítélték.

A múzeum dolgozói ezúton is tiszteletüket fejezik ki az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt, ezzel a bejegyzéssel rájuk kívánunk megemlékezni!

Ajánlott hírek

KIÁLLÍTÓHELYEINK