KezdőlapHírekMúzeum: változás és állandóság

Múzeum: változás és állandóság

Múzeum: változás és állandóság

Mostanság a közönség számára láthatatlan, de az intézménynek nagyon fontos munka zajlik. A múzeum előző évére tekintett vissza és az idei tervekről beszélgetett Rózsa Zoltán múzeumigazgatóval az OrosCafé újságírója.

Egy a sok közül. Így jellemezte a mögöttünk hagyott esztendőt Rózsa Zoltán. A múzeum életében vannak állandóságok és változások, és ez a 2017-es évre épp úgy igaz, mint a többire. Gyűjtenek, feldolgoznak és bemutatnak. Ezek mellett egy igen komoly háttérmunka is zajlik, amely nem kerül a nyilvánosság elé.

– A tavalyi év legnagyobb feladata volt a mintegy száz, többségében tussal, kézzel írt leltárkönyv digitalizálása. Ezek begépelése hatalmas feladat, szerencsére már a vége felé járunk. Ha készen lesz lényeges segítséget jelent majd a kutatásban. Persze e mellett voltak rendezvényeink, köztük olyanok is, melyek igen népszerűnek bizonyultak – kezdi a visszatekintést az igazgató.

Fotó: Rajki Judit/OrosCafé.hu

Az interjúban szó volt a Kopáncs-pusztai éremleletről, a térség gyerekei által készített téglácskákból épült Árpád-kori templom makettről és a Múzeumok Éjszakájáról.
– A Múzeumok Éjszakája a legerősebb napunk, ami a látogatottságot illeti. Egész éves forgalmunk mintegy tíz százaléka erre a napra összpontosul. A múzeumlátogatók száma tavaly nem csökkent és nem is nőtt kiugró mértékben – mondja Rózsa Zoltán.

Az idei feladatok közül kiemelte, hogy folytatódik a Digitális Stratégia program, melynek keretében a múzeum több mint kétszázezer(!) tárgyból álló gyűjteményének minden darabját be kell szkennelni, le kell fotózni. Emellett beszélt egy nyertes uniós pályázatról, minek keretében majd húsz intézménnyel kötöttünk együttműködési megállapodást, ahol több éven keresztül valósítunk majd meg múzeumi programokat.

A teljes interjú ide kattintva olvasható az OrosCafé oldalán.

Ajánlott hírek

KIÁLLÍTÓHELYEINK