KezdőlapHírekÉrdekességek a múzeum történeti gyűjteményéből – 5. rész

Érdekességek a múzeum történeti gyűjteményéből – 5. rész

Érdekességek a múzeum történeti gyűjteményéből – 5. rész

Az 1931-es országgyűlési választások szavazási jegyzőkönyve az orosházi IX. számú szavazókörből (Gyopárhalma).

Múzeumunk történeti gyűjteménye tárgyak mellett sok dokumentummal is rendelkezik, ezek közül mutatunk most be egyet a két világháború közötti Orosházáról.

Szavazási jegyzőkönyv_1
Szavazási jegyzőkönyv_2
Szavazási jegyzőkönyv_3

Az 1931-es országgyűlési képviselőválasztás előrehozott voksolás volt.
A gazdasági világválság enyhítése érdekében Bethlen István miniszterelnök megszorító intézkedésekre kényszerült, ezek meghozatala előtt azonban rendezni akarta pártja sorait, ezért meggyőzte Horthy Miklós kormányzót, hogy oszlassa fel a parlamentet, és új választásokat írjon ki.

A szavazásra Magyarországon 1931. június 28-30. között került sor. Érdekessége, hogy a törvényhozás 1922-ben Budapest és környéke, továbbá a törvényhatósági jogú városok kivételével visszaállította a dualizmus kori nyílt szavazás intézményét, majd az 1925-ös választójogi törvény megerősítette ezt, így választókerületünkben az 1931-es voksolás is ezen keretek között zajlott le.

Orosházán 1931-ben – ugyanúgy, mint az előző választáson, 1926-ban is – két jelölt, Csizmadia András (Egységes Párt) és dr. Nagy Vince (Országos Függetlenségi Kossuth Párt) küzdött meg a mandátumért. Csizmadia 1922 óta tagja volt a parlamentnek, 1931-ben is nagy fölénnyel nyert, 5388 szavazatot kapott, míg dr. Nagy Vincére 3892-en voksoltak.

Az orosházi IX. számú szavazókörben, a gyopárhalmi általános iskolában június 30-án reggel 8 és délután fél 4 között zajlott le a szavazás.
A jegyzőkönyv tanúbizonysága szerint 514-en jelentek meg a szavazóhelyiségben, ebből 41 személyt visszautasított a bizottság, 8-at pedig kifogásolt.
Mivel ekkor még vagyoni és műveltségi cenzusokhoz kötött volt a választójog, minden bizonnyal nem feleltek meg ezeknek az elutasított polgárok.

A sok elutasítás mellett a végeredmény sem a papírformának megfelelően alakult ebben a szavazókörben: dr. Nagy Vince 279 voksot kapott, míg az egyébként győztes Csizmadia András csak 186-ot.
A nyílt szavazás jegyzőkönyveinek, így a szóban forgó gyopárhalminak is az az egyik fő érdekessége, hogy betétlapokon, rovatos íveken feljegyezték név szerint, hogy ki kire voksolt.

Tekintettel arra, hogy többen közülük kortársaink szülei, nagyszülei voltak, az íveket nem hozzuk nyilvánosságra. Akik további információkat szeretnének gyűjteni a két világháború közötti Orosháza választásairól, keressék a Mozaikok Orosháza és vidéke múltjából sorozatunk 13. részét múzeumunkban.

Ajánlott hírek

KIÁLLÍTÓHELYEINK