KezdőlapHírekÉrdekességek a múzeum történeti gyűjteményéből – 3. rész

Érdekességek a múzeum történeti gyűjteményéből – 3. rész

Érdekességek a múzeum történeti gyűjteményéből – 3. rész

Fehér J. István serlege

Fehér J. István serlege

Múzeumunk történeti gyűjteménye szerencsére igen gazdag sporttörténeti résszel rendelkezik. Ezek közül mutatunk most be egy csodálatos, orosházi vonatkozású serleget, melyet településünk egyik leghíresebb sportolója, sportvezetője kapott.

Fehér J. István (1895-1983) orosházi születésű labdarúgó, úszó, sportvezető, takarékpénztári igazgató.

Fehér J. István

Sikerekben gazdag sportpályafutása után a két világháború között eredményes sportvezetői karriert futott be, többek között a Magyar Úszó Szövetség alelnöki és vidéki elnöki tisztségeit is betöltötte.
Orosháza alakuló sportéletének szervezésében elévülhetetlen érdemeket szerzett, nem egyszer magánvagyonából is támogatta sportpályák és -rendezvények létrejöttét.

A polgári életben is komoly sikereket ért el, 1927-ben az Orosházi Takarékpénztár igazgatója lett, majd 1928-1938 között a Magyar-Francia Biztosító Rt. kereskedelmi igazgatójaként tevékenykedett. 1976-ban Flór Lászlóval közösen Orosháza mindenkori legjobb sportolója részére 10 darab serleget adományozott, a városvezetés pedig Fehér J. István és Flór László örökös vándordíj néven ítélte oda ezeket.
Napjainkban városunk minden évben a legjobb utánpótláskorú orosházi születésű sportolót részesíti ebben az elismerésben.

A múzeum tulajdonában lévő serleget Fehér J. István kapta 1942-ben. Felirata alapján 30 éves sportműködése és a vidéki úszósport eredményes vezetése emlékére adományozták neki a vidéki úszóegyesületek.
Fehér J. István a vidéki úszósport fejlődéséért rengeteget tett az úszószövetség vidéki elnökeként, számos elismerése közül ez a serleg az egyik legimpozánsabb, sporttörténeti gyűjteményünk egyik büszkesége.

Ajánlott hírek

KIÁLLÍTÓHELYEINK