KezdőlapHírekFurcsa „kavicsok” szerte a határban VI.

Furcsa „kavicsok” szerte a határban VI.

Furcsa „kavicsok” szerte a határban VI.

Használati tárgyak a szántóföldön

A terepbejárások során kis szerencsével nem csak egyszerű, vagy kevésbé egyszerű edénytöredékeket találhatunk, hanem az itt élt emberek használati tárgyaira is bukkanhatunk.


Természetesen itt nem a tegnap eldobott sörösüvegre vagy a régi konzervdobozokra gondolok első sorban, hanem a régmúlt emberének a használati tárgyaira, melyek ugyan úgy a szántóföld felszínén hevernek, mint a régi edények töredékei.
Ezek a tárgyak néha kavicsok is lehetnek, bár kimondottan furcsa kavicsok, mivel felületük sok esetben rendkívül sima, alakjuk pedig szabályosabb az átlagos kavicsokhoz viszonyítva, ugyanis ezek egykoron fenőkövek, vagy csiszolt kőbalták de akár morzsoló vagy őrlő kövek is lehettek, általában a csiszolásnak és a kopásnak a nyomai utalnak arra, hogy valamikor emberek használták őket.

Hasonlóan furcsa kavicsok formájában bukkanhatunk malomkövekre és azok töredékeire is a szántóföldeken, bár ezek igen gyakran jókora kavicsok képében hevernek a földön. Ezek általában valamilyen tufás, vagyis lukacsos szerkezetű kőből készültek, felületük az egyik oldalukon ívesen kopott, közepük pedig átfúrt. Ebben őrölték a gabonaféléket az egykori emberek.

A földeken fellelhető használati tárgyak sora azonban nem merül ki ennyiben, ugyanis néha, kis szerencsével, a szövés eszközeire, az orsógombokra, illetve orsókarikára is bukkanhatunk.

Orsókarika

Ezek a tárgyak agyagból készültek, és annyi köztük a különbség, hogy a karika laposabb, az orsógomb pedig sokkal gömbölydedebb alakú. Mindkét fajta középen átfúrt. Általában minden korszakban fellelhetők, de formájuk, méretük, színük igen változatos.
Díszíteni a gombokat szokták, általában bekarcolással, ilyenkor hullám- vagy vonalmintát karcolnak rá, orsókarikát pedig sokszor már korábban eltört edényoldalakból is csinálnak, a széleit lecsiszolják és középen átfúrják. Ebből is látszik, hogy az egykor élt emberek igyekeztek mindent hasznosítani.

Ezeket a tárgyakat egy rúdra erősítették, így kaptak egy olyan szerkezetet mellyel könnyedén tudtak fonalat készíteni.

Különböző néprajzi korú orsók ábrázolása. Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon. (http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/index.html)

Mikor az orsót megpörgették a rajta lévő kócot könnyedén fonallá tudták sodorni. Látható tehát, hogy a szántóföldön heverő sok furcsa kavics között egykori használati tárgyak is megbújhatnak.

Az orsóhasználat ábrázolása egy 12. századi kódexben

Látható tehát, hogy a szántóföldön heverő sok furcsa kavics között egykori használati tárgyak is megbújhatnak.

Ajánlott hírek

KIÁLLÍTÓHELYEINK