Császári üdvözlés – Ferenc József első látogatása Orosházán

Orosháza története uralkodók, magas rangú politikusok, ismert személyek látogatásait tartalmazza, ma Ferenc József császár első látogatásáról emlékezünk meg.

Az 1848. december 2-án a császári trónra kerülő Ferenc József az 1848/49-es szabadságharc leverése után, az 50-es évek legelején a fejébe vette, hogy egy körutat tesz Magyarországon.
1850-ben és 1851-ben óvatossági okok miatt az út nem jött létre, hiszen a magyar királlyá formálisan még meg nem koronázott uralkodó a szabadságharc utáni vérengzése, valamint az azóta hozott intézkedései miatt közutálat tárgya volt az országban.
Körútjára végül 1852 nyarán kerülhetett sor, fokozott biztonsági intézkedések mellett.

1852-es, országos körútja során – ahogy akkor megszólítani kellett – „Császári Királyi Apostoli Őfelsége” Orosházát is útjába ejtette.
Június 6-án tették közzé a községben a jegyzők által megfogalmazott, a Habsburgok és Ferenc József magasztos tetteit tartalmazó hirdetményt a császár június 12-i látogatásáról, de ez semmilyen lelkesedést nem váltott ki a lakosságból. A község elöljárósága ezután kénytelen volt rendeletileg kijelölni azt a megfelelő számú tisztelgő lovast, akik méltóképpen üdvözlik majd az uralkodót.
Ferenc József az előzetes szervezéssel megegyezően június 12-én meg is jelent Orosházán, és ha nagy ováció nem is fogadta, tisztes küldöttség üdvözölte településünkön.

A képen a királyi család látható, középen Ferenc Józseffel

Ferenc József érem

Az illusztrációként szolgáló tárgyak Történeti Gyűjteményünk részét képzik, a képen a királyi család látható, középen Ferenc Józseffel, valamint a bronzból készült érmen is az uralkodó portréja szerepel.