Régi idők focija: az Orosházi Kinizsi labdarúgó csapata az 1960-as években

Múzeumunk gyűjteménye sporttörténeti relikviákat is tartalmaz, ezek közül választottunk egyet a mai napra.

Az Orosházi Kinizsi labdarúgó csapata az OMTK 1950-ben történt átnevezése után jött létre, a csapat az 1960-as éveket a magyar labdarúgás harmadosztályában, az NB III Délkeleti csoportjában töltötte.
1959-ben a csapat ugyan feljutott a másodosztályba, így az 1959-60-as szezont az NB II Keleti csoportjában tölthették, de itt nem sikerült gyökeret ereszteni, a következő évek az NB III-ban teltek, ahol a legtöbb szezonban stabilan a középmezőnyben végeztek az orosházi fiúk.

Az 1967-1968-as szezon sem volt ez alól kivétel, melynek egyik tavaszi mérkőzését, a Mezőberény elleni megyei rangadót hirdette a gyűjteményünkben található plakát.

Kinizsi-Mezőberény

A csapat az évad végén 16 csapatból a 9. helyen zárta a bajnokságot, 29 ponttal. 30 mérkőzésből 11 alkalommal győztek, 7-szer döntetlen született, 12-szer pedig vesztesen hagyták el a küzdőteret.
Érdekesség, hogy ekkor még két pont járt csak egy győzelemért, a ma használatos hárompontos rendszert Angliában, 1981-ben vezették be először, Magyarországon pedig 1994-től alkalmazzák.

Ön esetleg kinn volt a mérkőzésen?