Tudta, hogy működött népfőiskola Orosházán?

Egy igen ritka tablókép is található múzeumunk gyűjteményében, mely az Orosházi Evangélikus Népfőiskola II. tanfolyamának tanulói és oktatói fényképeit tartalmazza 1941-1942-ből.
Rövid ideig ugyan, de településünkön népfőiskolai képzés is elérhető volt a lakosság számára.

Népfőiskola tabló

A népfőiskolák létrehozásának legfőbb szorgalmazói a Magyar Gazdaszövetség és a katolikus egyház voltak az 1910-es években.

Céljuk az agrárismeretek, a nemzeti kultúra, a történelmi hagyományok és helyi értékismeretek átadása volt a fiatalok számára.

Az első népfőiskola 1914-ben alakult Bajaszentivánon.
A magyaroroszági népfőiskolai mozgalom az 1930-as években és az 1940-es évek elején élte virágkorát, három csoportjukat különböztethetjük meg: voltak protestáns, katolikus és népi írók által szervezett népfőiskolák is. 1940-re már országos szinten nagyon komoly bázissal rendelkeztek.

A második világháború idején szünetelt a mozgalom, 1945 után, a koalíciós időszakban rövid ideig működtek még, de újjáéledésükre a 80-as évekig várni kellett.
Orosházán az evangélikus egyház működtetett népfőiskolát rövid ideig.
1940-től 5 hónapos, bentlakásos tanfolyamokat indítottak külön leányok és legények részére. Az oktatók között megtalálhatók voltak az evangélikus gimnázium tanárai, köztük annak egyik alapítója, Péterfia Zoltán és az orosházi gimnáziumot 1941-1953 között igazgató Csizmadia György is.

A képzések keretei között tágították a hallgatók, többnyire parasztfiatalok kulturális látókörét és megismertették őket azokkal a hasznos tudnivalókkal, amelyeket munkájukban is alkalmazhattak a későbbiekben.
Az orosházi népfőiskolai képzés a világháború eseményeinek besűrűsödésével véget ért.

Szüleik, nagyszüleik közül járt valaki az orosházi népfőiskolára?