Járt valaha a Boldizsár Képtárban Orosházán?

Múzeumunk gyűjteményében található egy bekeretezett plakát, mely a Boldizsár Képtárat hirdeti.
Nézzük meg, ki volt az a festő, akinek képtára nyílt a városban 43 évvel ezelőtt!

Boldizsár tábla

Boldizsár István festőművész 1897-ben született Orosházán.
A Képzőművészeti Főiskola tanulója volt, 1918-ban jutott el először Nagybányára, a főiskola katonanövendékeinek szervezett nyári tanfolyam kapcsán.

Kis kitérő után 1919-ben visszatért Nagybányára, és Thorma János tanítványaként festett. 1924-ben Budapestre költözött, de nyaranta sokáig visszajárt a nagybányai művésztelepre festeni.

Későbbiekben a természetábrázolásával, portréival és rézkarcaival nagyot alkotó Boldizsár sok nívós kiállításon szerepelt műveivel, munkásságát több rangos díjjal is jutalmazták.
1984-ben, 87 éves korában hunyt el.

Boldizsár István élete folyamán jó kapcsolatot ápolt szülővárosával, Orosházával.  Igaz, csak gyerekkorában élt városunkban, de gyakran hazalátogatott, még idősebb korában is.
A festőművész Orosházának ajándékozott 36 darab festményt, melyből 1979-ben megnyílt a Boldizsár Képtár az Október 6. utcán. Művei a Városi Képtár 1996-os átadásáig ott voltak megtekinthetők.

Amennyiben kíváncsi az orosházi születésű művész munkáira, a Városi Képtár első emeletén található állandó kiállításunkban több csodálatos műve is megtekinthető, várunk mindenkit szeretettel nyitvatartási időben.