Az úszás és vízilabda ünnepe – Szoboravatás 87 éve Gyopárosfürdőn

A gyopárosfürdői strand fedett gyógymedencéje mellett található egy szobor, mely eredetileg nem azon a helyen állt. Komjádi Béla szobráról van szó, melynek történetébe nyerhetünk most rövid bepillantást.

Komjádi Béla szobor

Komjádi Béla sportvezető, úszó, vízilabdázó, edző volt, aki szövetségi kapitányként aranyéremre vezette a magyar férfi vízilabda válogatottat az 1932-es Los Angeles-i olimpián.

A fiatalon elhunyt kiváló sportvezető emlékének Fehér J. István, a Magyar Úszó Szövetség Déli Kerületének orosházi származású elnöke szeretett volna szobrot állítani, terve végül 1935. július 23-án valóra is vált.

A gyopárosi Hősök Ligetében rendezett szoboravató ünnepségen szinte a teljes magyar úszóelit képviseltette magát, és természetesen Orosháza község politikai- és sportvezetése sem hiányozhatott a rendezvényről.
A nagyszabású eseményről sok fénykép is készült, némelyikük a múzeum gyűjteményében is megtalálható, ezek közül mutatunk be néhányat a képek között.

Komjádi Béla szobor

Komjádi Béla szobor

Tárgyleírás

Szoborleírás

A jobb sorsa érdemes szobor története a 70-es években kedvezőtlen fordulatot vett, vandálok döntötték le robosztus talapzatáról. A megrongált szobrot restaurálni kellett, majd úgy döntöttek, hogy nem eredeti helyre helyezik vissza, hanem a strand fedett gyógymedencéjében találtak neki új otthont. Jelenleg is ott tekinthető meg.

Ön látta már a szobrot? Esetleg vannak emlékei arról, mit szóltak az emberek a szobor megrongálásához?