Ön Orosházán szerzett szakmát? – plakett az orosházi szakmunkásképzés 100 éves évfordulójára

Lassan itt az ősz, mely nemcsak sok esővel és a levelek lehullásával jár, hanem az iskolakezdéssel is. Szeptember 1-jén minden évben becsengetnek, városunkban is diákok ezrei számára ér véget a nyári vakáció, kezdődik az oktatás.

100 éves a szakmunkásképzés Orosházán-plakett 1984.

A középfokú oktatás egyik formája manapság is a szakmunkásképzés.

Az alapfokú iskolát befejezett tanulók a gimnázium és a szakközépiskola mellett szakmunkásképzőben is folytathatják tanulmányaikat, ahol néhány év leforgása alatt kitanulhatják egy szakma csínyját-bínyját.
Városunkban 1884 óta létezik tanoncképzés, már megindulásakor óriási volt iránta az érdeklődés. Az 1900-as évek elején Thék Endre magánvagyonából tanoncotthont alapított a településen.

Thék halála után nehéz helyzetbe került az orosházi szakmunkásképzés, állandó anyagi gondokkal küzdöttek. A második világháború után az ipari szakmunkásképzést is államosították, majd 1963-ban elkezdték a mai szakmunkásképző épületének megépítését.
Az épület egy részét már 1964-ben birtokukba vehették a tanulók, de a végleges, ünnepélyes átadás csak 1970-ben történt meg.

Múzeumunk gyűjteményében található a képen látható jubileumi emlékplakett, melyet 1984-ben, az orosházi szakmunkásképzés létrejöttének 100. évfordulójára adtak ki.
Vasból készült, az 1884-es és 1984-es dátumok is szerepelnek rajta.

Vannak-e Önöknek emlékeik az orosházi szakmunkásképzéssel kapcsolatosan és melyek ezek közül a legszebbek?