Hamis pénzek Mezőhegyes határából

Az idei évben sem szűkölködünk az érdekesebbnél érdekesebb fémkeresős találatokból. Az alábbiakban ismertetésre kerülő tárgyak is ilyen izgalmas és elgondolkodtató lelete, melyeket két szerződéses múzeumbarát fémkeresősünk, Kerekes György és Tóth Gábor találta.

A tárgyakat és történetüket Kerekes György tollából ismerhetik meg az érdeklődők:

Verőtőazonos denár hamisítványok egy középkori házhelyből.

A pénzhamisítás szinte egyidős a pénzveréssel. Mindig voltak ügyeskedők, akik a hivatalos fizetőeszköz „utángyártásával” próbáltak vagyonosodni. Magyarországon a pénzverés királyi kiváltság volt, amiről az uralkodó csak nagyon ritka esetekben mondott le.

Verőtőazonos dénárhamisítványok Mezőhegyes határából.
Megtalálók: Kerekes György és Tóth Gábor. Megtalálás ideje: 2021.

A török térnyerésével a Kárpát-medencében – és az ország három részre szakadásával a végeken –  meggyengült minden irányú központi hatalom, ami az ügyeskedők paradicsomává tette ezt a térséget. A XVI. század közepétől ugrásszerűen megnőtt a hétköznapi forgalomban a hamis pénzek aránya.

Vidékünkön a 15 éves háború vetett véget az életnek, de a XVI. század végére a felszedett érmek tanúsága szerint a hamis pénzek aránya elérte a 80%-ot.
Ha felismerték a hamispénzt, különféle módon – félbehajtással, átlyukasztással – érvénytelenítették és eldobták azt. Ez torzíthatja valamelyest a statisztikát.

Az itt bemutatott érmek a középkori Mezőhegyesen, egymástól nem túl messze, egy középkori házhely környékéről kerültek elő több más érmével együtt.
Érdekességük, hogy jól láthatóan egy verőtővel készültek.

Az, hogy helyben készültek, nem bizonyítható, de biztosan egy helyről származnak, és talán fel sem ismerték, hogy hamisak, mert nincsenek „érvénytelenítve”.