Fiatal parasztlány várja a Képtárba belépőket

Az Orosházi Nagy Gyula Területi Múzeumhoz tartozó Városi Képtárban sem tétlenkedünk a koronavírus járvány alatt. Számos hiánypótlást, újítást valósítottunk meg a látogatás szempontjából kissé nyugalmasabb időszak alatt.

Az utóbbi egy évben revízióztuk a gyűjteményt, rendszereztük a műtárgyakat, javítottuk azok nyilvántartását, folyamatosan pótoljuk az eddigi elmaradásokat és a Képtár megjelenésére is nagy hangsúlyt fordítunk.
Ennek egyik első, már külső szemmel is látható mozzanata a héten a Képtár bejáratának megújulása. Az eddig megszokott üvegablakok helyett, egy fiatal, hajában búzavirágot viselő parasztlány vár minket.

Munka közben

A leányzó Rezes Molnár Lajos, orosházi festőművész alkotása.

Rezes Molnár Lajos képein meleg színek, lágy tónusok köszönnek vissza. Megmaradt a természet templomában, alkotásain a természet kimeríthetetlen szépségét adja vissza.

A minden részletében gyönyörűen kidolgozott mű érthetően tárja elénk a fiatal lányt, aki szinte megelevenedik, látszik, hogy az alkotó a „lelkével” is festett. A festőnek ezen a képén is megmutatkozik a portrék területén szerzett nagy tapasztalata.

A Képtár új bejárata

A festmény számomra magát Orosházát jelképezi.” „A fiatal, életörömmel teli parasztlányról az Orosházára jellemző nyugalom, a derű, az élettel teli visszafogott báj jut eszembe és remélem, hogy az itt élőkben is hasonlóan kedves gondolatokat ébreszt a Képtár új bejárata.”

Bízok benne, hogy sikerül ezzel a megújult külsővel egy kis vidámságot, művészetet vinni a szürke hétköznapok világába, legalább azok számára, akik a Bille-udvar környékén járnak.

A járványhelyzet után megújult kiállítótérrel várjuk a látogatókat, addig is az online kiállításokkal tartjuk a kapcsolatot az érdeklődő közönséggel. A valós helyszín belső átalakulása pedig egyelőre legyen meglepetés a járványhelyzet utánra. Mint a népmesében: akit érdekel, az (majd) járjon utána…