Érdekességek a múzeum történeti gyűjteményéből – 14. rész

Nagy Gyula múzeumigazgató Móra Ferenc Emlékérme.

Sorozatunk mostani részében korábbi igazgatónkról, Orosháza díszpolgáráról, Nagy Gyuláról emlékezünk meg, születésének közelgő évfordulója apropóján. Gyula bácsi egyik legrangosabb kitüntetését, a Móra Ferenc Emlékérmet mutatjuk be ezúttal a közönségnek.

Nagy Gyula (Orosháza, 1911. nov. 16.  – Orosháza, 1994. dec. 26.): tanító, múzeumigazgató, néprajzkutató, Orosháza díszpolgára.

Nagy Gyula

Nehéz sorsú gyerekként nőtt fel, édesapja nem tért vissza az első világháborúból, édesanyja egyedül nevelte fel őt és a húgát.
Polgári iskolai tanulmányai során ismerkedett meg Juhász Balázzsal, az első orosházi múzeum – egy iskolai gyűjtemény – megalapítójával, aki nagy hatással volt rá.

1927-ben beiratkozott a kiskunfélegyházi tanítóképzőbe, melyet 1932-ben végzett el. 1936-ban kapott tanítói munkát, a Gyulai úti tanyai iskolában kezdte tanítói pályafutását.
A második világháborúban fogságba került, de 1945 tavaszán szerencsésen hazaért.
Az 1. Számú Általános Iskolában kezdett tanítani, de érdeklődése ekkor már inkább a muzeológia felé irányult.

A múzeumi előkészítő bizottság 1947. február 6-án Nagy Gyulát és Sitkei József polgári iskolai tanárt kérte fel az újonnan létesítendő városi múzeum megszervezésére.
1950-ben múzeumigazgatói kinevezést kapott, 1978-ig állt a Szántó Kovács János Múzeum élén.
Vezetése alatt a múzeum körül igazi műhelymunka szerveződött, melynek eredményességét mutatja a megjelentetett 5 évkönyv és a várostörténeti monográfia (1965).

Nagy Gyula néprajzkutatóként is kiválóan megállta helyét. Munkái a paraszti élet hagyományos földművelésével, állattartásával és mindennapjaival foglalkoztak.
Nyugdíjba vonulása után is dolgozott, 1979-től a megnyíló Darvas József Irodalmi Emlékházban kapott munkát, egészen 80 éves koráig.

Munkásságát számos kitüntetéssel díjazták: 1972-ben Móra Ferenc Emlékérmet kapott, 1992-ben vehette át a Magyar Köztársaság Tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést, 1994-ben pedig Orosháza díszpolgárának választották.

Móra Ferenc emlékérem

A Móra Ferenc Emlékérem a legrangosabb muzeológusoknak adományozható állami kitüntetés volt 1972-1990 között, jogutódja a Móra Ferenc-díj lett.
Gyula bácsi 1972-ben vehette át a rangos díjat, tehát rögtön az első évben megkapta, ami óriási elismerést jelent. Egész további életében rendkívül büszke volt arra, hogy ezzel jutalmazták munkásságát.

Móra Ferenc emlékérem

Múzeumunk elismeréssel és tisztelettel adózik korábbi vezetője, Gyula bácsi emléke előtt, megemlékező írásban tisztelgünk előtte a honlapunkon.