Érdekességek a múzeum történeti gyűjteményéből – 11. rész

Sorozatunk mostani részében egy csodálatos kerekasztalt mutatunk be, mely településünk híres szülötte, Thék Endre gyárában készült.

Thék Endre (1842-1919) orosházi származású asztalosmester, bútor- és zongoragyáros, az első hazai bútorgyár alapítója, a magyar nagyüzemi bútorgyártás megteremtője.

Múzeumunk gazdag hagyatékkal rendelkezik az Orosháza Díszpolgárának is megválasztott műbútorasztalos életével, munkásságával kapcsolatban, e gyűjtemény egyik darabját mutatjuk be ezúttal.

Thék-asztal_1

A képeken látható asztalunk a Thék-gyárban készült. Barna színű, csodálatos faragott lábai vannak, asztallapja kerek, tetején üveglap található.

Thék-asztal_2

A leltárkönyv tanúbizonysága szerint múzeumunk tulajdonába az 1970-es években került, ez az egyetlen bútorunk, mely biztosan a híres bútorasztaloshoz köthető.

Thék-asztal_3

A bútorgyár története 1872-ben kezdődött, Thék Endre ekkor alapította első asztalosműhelyét Budapesten, a Szűz utcában.
Kiváló szakértelmének és gőzgépek alkalmazásának köszönhetően a kezdetektől rengeteg megrendelést kapott, a műhely pedig gyárrá alakult.

1885-ben bővítette üzemét, megvásárolta az ikonikussá vált Üllői út 66. szám alatti telephelyet.
Az 1890-es évektől zongoragyártással is bővítette tevékenységét.
Cégén keresztül a millenniumi időszak legfoglalkoztatottabb épületasztalosává és berendezőjévé vált, részt vett az Országház, az Operaház, a Törvényszéki Palota, a Kúria, a budai királyi palota berendezési tárgyainak elkészítésében.

A Thék Endre munkásságával kapcsolatos időszaki kiállításunk még látogatható, szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a múzeum nyitvatartási idejében.