Furcsa „kavicsok” szerte a határban V.

Takarékos ősök? Az edények foltozása

Az eddigiekben láthattuk, hogy a terepbejárás során gyűjtött „kavicsok” valójában nem is kavicsok, hanem az egykori emberek használati tárgyainak, a kerámiáinak a töredékei, mely töredékeket igen sokféleképpen díszítettek egykoron.


Láttuk, hogy egy-egy ilyen cserépdarab mennyi információval tud magáról szolgálni pusztán a díszítése alapján, ám ezzel még nem ért véget ezeknek a töredékeknek a mondanivalója.

A szántóföldön bandukoló régész számára leginkább azok a kerámiák a legkedvesebbek, melyeken valamilyen emberi beavatkozásnak a nyomai láthatók, mármint az egykori ember keze nyoma, nem az eke vagy a szántás nyomai. Ezek a nyomok ugyanis ismételten sok információval tudnak szolgálni az érdeklődő számára, melyekkel tovább színesíthető a tudásunk a régmúlt idők közösségeiről. Nemegyszer találunk olyan edénytöredékeket melyeken egy furat figyelhető meg. Ilyenkor tűnődünk el azon, hogy mi okból lehet rajta ez a luk ezen az edényen?

Másodlagosan átfúrt szarmata edény perem- és oldaltöredéke.

A választ az egykori ember szokásaiban kell keresni, ugyanis ez a furat nem másnak a jele, mint annak, hogy ezt az edényt egykor ragasztó híján megfoltozták.

Sűrűn előfordul, hogy a terepbejáráson ilyen átfúrt edényeket találunk, ezek általában igen kopottasan kerülnek elő, ez is arra utal, hogy sokáig használatban lehettek, valamint a rajtuk lévő luk azt árulja el, hogy miután összetört még nem dobták ki, hanem tovább használták azt.
Miután ezeket a gondolatokat megfogalmazza a régész, már csak egy kérdés áll előtte, hogy vajon miért csinálták ezt? Ennyire szerették volna azt az edényt? Vagy esetleg egy szegényebb család tárgya volt és nem tudták újjal pótolni, emiatt kénytelenek voltak megjavítani? Esetleg lehetett valami olyan funkciója annak a kerámiának ami megkövetelte, hogy sokáig használatban legyen? Vagy egyszerűen csak ilyen takarékosak lettek volna az emberek?

Látható, hogy egy pici luk egy edényen mennyi információval, mégis mennyi kérdéssel bírhat az érdeklődő felé, csak meg kell őrizni a jövőnek, akik talán válaszolhatnak is a kérdések egy részére.