Érdekességek múzeumunk történeti gyűjteményéből – 1. rész

106 éve, 1914. június 28-án Szarajevóban egy Gavrilo Princip nevű szerb diák lelőtte Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst és feleségét, Zsófia hercegnőt.

A szarajevói merényletként elhíresült esemény kapcsán kialakult diplomáciai bonyodalmak vezettek az első világháború kitöréséhez. Ezen évforduló okán új sorozatunk első részében múzeumunk történeti gyűjteményéből egy első világháborús tárgyat mutatunk be.

Első világháborús tábori képeslap:

Első világháborús tábori képeslap

A hazájuktól távol levő, sokszor életveszélyes körülmények között szolgáló honvédek számára létfontosságú volt az otthoniakkal való kapcsolattartás. A katonák és szeretteik közötti kommunikációs csatorna szerepét az első világháború alatt (is) a tábori posta töltötte be.

Első világháborús tábori képeslap hátoldala

Tábori képeslapunkat 1917. március 17-én adták fel a 642. számú Tábori Postahivatalban.
Feladója Tompa Lajos, a címzettek pedig szülei, Tompa István és felesége, akik Orosháza mellett, a monori tanyákon laktak. Tompa Lajos tudatja szüleivel, hogy jó egészségnek örvend, és kívánja, hogy szülei is legalább olyan kitűnően érezzék magukat, mint ő. A szülei által korábban küldött 20 koronát és a csomagot megkapta, köszönetét fejezi ki nekik ezek miatt.
A képeslap küldési ideje ismert, a feladási helyére azonban csak következtethetünk. A Császári és királyi 101. gyalogezred pecsétje szerepel a lapon, tehát Tompa Lajos feltételezhetően az ő kötelékükben szolgált. A békéscsabai székhelyű 101-esek 1917 tavaszán a Zolobi-magaslaton táboroztak, amely akkoriban az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, a történelmi Magyarország északkeleti határától nem messzire. Ma Ukrajnához tartozik.
Valószínűleg ezen a környéken állhatott a postahivatal, ahol a képeslapot feladták.